Thursday 26 April 2007

Afrian Pearls och andra projekt


AFRICAN PEARLS är ett projekt i samarbete mellan den svenska föreningen STAGEBEAT och den guineanska föreningen KADEMÉN. Mer info om projektet finns på hemsidan: http://africanpearls.net. Idén med projektet är att försöka dra in en första grundplåt för ett större projekt på plats i Guinea och till ett utbytesprogram där guineanska och svenska ungdomar kan få besöka varandras länder.

Vi som arbetar med STAGEBEAT är framför allt kulturproducenter av olika slag som vill förverkliga våra visioner om gränslös kultur – i samarbete med artister, konstnärer, arrangörer och andra skapande människor från andra länder. En av visionerna är att skapa ett konkret utbyte med artister, konstnärer och hantverkare från andra länder, framför allt i Västafrika.

Kulturföreningen KADEMÉN är en av de guineanska föreningar vi har kontakt med. Det är en väldigt liten förening som organiserar och uppmuntrar artister inom framför allt konsthantverk. Men Kademéns vision på sikt är att kunna bygga upp minst en yrkesskola för ungdomar, framför allt unga kvinnor, som vill lära sig att sköta en egen rörelse inom ett konstnärligt yrke. Det tycker vi känns som en väldigt bra och konstruktiv idé.

FLERA ANDRA AKTÖRER har också spännande projekt på gång i Guinea. Några av dem är: Projekt Matam, där Christer Uggla och hans vänner har gjort en jätteinsats för att samla ihop pengar till ett bysjukhus - och Gunilla Brunells Wise Naturkosmetik som ger 3% av sin produktförsäljning till den guineanska föreningen Jeunes pour Jeunes, där musikern Morlaye Soumah i Chapeaux de Guinée är ordförande. JPJ arbetar aktivt med alfabetisering och mot kvinnlig omskärelse, med kulturen som fredligt vapen.

MÅNGA ARTISTER OCH DANSSKOLOR - exempelvis DansDojon och Urkraft - arrangerar också på sätt och vis små biståndsprojekt med sina dans- eller trumresor till Guinea. Resorna bidrar till att utveckla turism och kultur samt ger möjligheter till jobb lokalt, där resesällskapen befinner sig.

SÅ GOTT SOM VARJE GUINEAN I SVERIGE, liksom de flesta andra afrikaner som befinner sig i Europa, genomför dessutom ensam varje år ett organiserat projekt för bistånd till hemlandet - genom att skicka hem pengar varje månad som bidrar till att höja standarden för just hans eller hennes familj.

NÄSTA ÅR - 2008 - är det 50 år sedan Guinea blev självständigt och det hoppas vi få vara med och fira tillsammans med guineanerna i Sverige. Redan i vår bör ni därför hålla ögonen öppna om ni vill vara med och stödja något av de projekt vi redan nämnt, det är spännande saker på gång! African Pearls är bara en av många idéer - som finns bland oss som har kontakt med Västafrika - för att hitta vägar till olika former för samarbeten och utbyten och framför allt hjälp till självhjälp, där de man samarbetar med kan utveckla verksamheter utan att fastna i beroende av bidrag utifrån.

Läs mer om olika projekt, African Pearls och Guinea (och mycket annat) i vår blogg på http://kinti.blogspot.com, på http://africanpearls.net, och på http://www.wisenaturkosmetik.se (klicka på stödprojekt).

(denna artikel har också publicerats i Djembenytt, den 27/4 2007)

Ha det bra i vårsolen!

No comments: