Tuesday 17 April 2007

Tuaregmusik på Södran


Vart tog sommaren vägen? Nåja, det var kul så länge det varade.

Vi värmer oss nu på lördag den 21/5 med skönt rockig Ishumarmusik på Södra Teaterns stora scen - med Toumast från Niger/Frankrike - och hänger sen ett tag i Södrans bar där Klubb Outernational med DJ Multikulti serverar musiken.

Toumast grundades av Moussa Ag Keyna, tuaregisk motståndsman som sårades svårt i början av 1990-talet och kom till Frankrike som politisk flykting. Han fick snart sällskap av sångerskan Aminatou Goumar. När han träffade producenten och musikern Dan Levy i Paris blev det början på det musikäventyr som nu för Toumast till Stockholm och Södra Teatern. Moussa Ag Keyna har tidigare också varit medlem i Tinariwen, men hans egen musik är lite tyngre, rockigare och modernt producerad. Bandets line-up är också en mix av musiker från olika håll, med arabiska tablas, trumset, fransk basist och så Moussa som sjunger tillsammans med Aminatou och spelar gitarr á la Jimi Hendrix, på det sätt som tuaregiska musiker verkar älska högt och rent.

Vi har letat upp två videor med Toumast på youtube.com där du kan lyssna och kolla in artisterna. Först en video från fransk tv. Gruppen är stor i Frankrike och har turnerat en hel del där under de senaste två åren.



Sedan hittade vi också en kort reportagefilm med en del av bakgrunden till Tuaregernas motståndsrörelse och om musiken. Intervju med grundaren Moussa Ag Keyna.

Läs mer om och lyssna på Toumast på myspace.com/toumast och på www.toumast.com. Eller på Södra Teaterns hemsida, www.sodrateatern.com
Vi ses på Södra Teatern!

No comments: