Wednesday 24 January 2007

Guinea hämtar andan - 24/1

Efter måndagens våldsamma sammanstötningar mellan polis, militär och demonstranter samt en sluträkning på över 30 dödsoffer, var tisdagen lugnare i Guinea. Trots det krävdes ändå ett antal liv. Och bilderna som kommit från Conakry under tisdagen har bränt fast på näthinnan. Ungdomarna som bär på sin döde vän, människor som letar efter anhöriga på bårhuset, rök och gevärsskott mitt i Conakry. Runt om i världen protesterar inte bara guineaner i exil utan också FN, Human Rights Watch och Afrikas förenta nationer, med flera, mot övervåldet mot obeväpnade demonstranter.

Det land och det folk som välkomnat så många av oss på dans- och trumresor och bjudit frikostigt på sin kultur och öppnat sina hem, är mitt i en situation som känns overklig. Vi kan bara hoppas att en förhandlingslösning är möjlig. Och att en ny och mer demokratisk regim kommer att ta över styret i landet.

Här i Sverige förbereder Svensk-Guineanska Vänskapsföreningen Nimba en manifestation i protest mot regimen i Guinea, tid och plats meddelas senare.

Vi följer händelserna via nätet och media.
Länkar till bra sajter där man kan följa händelseutvecklingen finns i bloggen från den 23 januari.

No comments: