Sunday 21 January 2007

Oroligt i Guinea - 21 januari

Västafrikanska Guinea - populärt resmål för dans- och trumspelssugna elever från hela världen - har drabbats av de värsta oroligheterna på många år. Landet är i en djup ekonomisk och politisk kris som kan bli svår att lösa. Tusentals demonstranter protesterar i Guineas städer sedan i måndags förra veckan och ett tiotal människor har dött av kulor från militär och polis, som skjuter skarpt med ammunition och tårgas.

Sammanlagt befann sig tidigare under veckan omkring ett 60-tal svenskar i landet på olika typer av dansresor eller som turister, samt även ett antal guineanska artister bosatta i Sverige. En arrangör, Urkraft, hade ordnat med militär eskort inför transporten av eleverna och de kom utan problem fram till flygplatsen i lördags och kunde resa hem under natten. Men minst ett 30-tal svenskar finns kvar, varav de flesta i Conakry. Inga av de turistande svenskarna har enligt den information vi fått hittills drabbats av oroligheterna annat än genom att generalstrejken påverkar deras dagliga rutiner. Ingen av de vi pratat med har heller tänkt tidigarelägga sina hemresor.

Svenska UD utfärdade i onsdags först rekommendationer för svenskar på resa i eller till Guinea, där svenska medborgare uppmanas att undvika demonstrationer och folksamlingar, samt resor i Conakry och Guinea eftersom de kan vara förknippade med risker. Dagen därpå utfärdade UD slutligen också en avrådan från att överhuvudtaget resa till landet på grund av säkerhetsriskerna.

UD om Guinéa
Metro om Guinea den 18/1
SvD om Guinea den 19/1
Metro/TT om Guinea den 20/1
Bilvrak i Conakry, TV5 France 21/1
Guinéenews.org
Aminata.com

Generalstrejken inleddes den tionde januari, för snart tolv dagar sedan, i protest mot korruptionen, de höga matpriserna, inflationen och den sittande presidenten Lansana Conte. Allt är stängt, skolor, banker, de stora butikerna, all statlig administration, och alla nationella transporter är inställda. Endast det internationella flyget fungerar.

Den utlösande faktorn till strejken var att presidenten på eget initiativ befriade två personer ur fängelse som anklagats för korruption, varav den ene är Guineas rikaste man. Att en domstol beordrade frysning av denne mans alla tillgångar samma dag som generalstrejken utlystes hjälpte inte.

Ledarna för generalstrejken har hotats till livet av presidenten, som har lovat att döda alla upprorsmakare. Hundratals personer sägs ha arresterats de senaste veckorna och även ledarna för strejken fängslades men släpptes senare samma dag efter vädjanden från parlamentet. De strejkande har utfärdat ett manifest som kräver att parlamentets talman ska deklarera att presidentposten är vakant, att det ska utlysas nyval och att en tillfällig samlingsregering ska tillsättas.

Krisen har hittills inte gått att lösa förhandlingsvägen utan tycks förvärras dag för dag.
Demonstrationerna lär fortsätta i dag måndag, eftersom fackföreningarna kallat till en ny stor protestmarsch under dagen.

För den som vill läsa mer om läget i Guinea postar vi här under och här intill ytterligare ett antal länkar till webbsajter och nyhetsartiklar.

BBC Afrikasidor, engelska
Human Rights Watch, Afrika
AFRICATIME Guinéanytt, franska
.
.

No comments: