Wednesday 24 January 2007

Intervju med strejkledare - Dr Ibrahima Fofana

Här kommer en intervju med en av strejkledarna i Guinea, Dr Ibrahima Fofana, generalsekreterare för USTG och talesman för fackföreningarnas centralorganisation l'Intercentrale. Vi har översatt från franska till svenska. Originalintervjun finns på Aminata.com
Dr Ibrahima Fofana frigavs sent på måndagskvällen efter att för andra gången på mindre än en vecka ha gripits och misshandlats av militär, tillsammans med de andra tre fackliga ledare som stått i spetsen för generalstrejken.

"Fortsätter strejken nu?"
-Vi kommer naturligtvis att fortsätta på den inslagna vägen, tills det vi begär är gjort, det vill säga: att regeringen byts ut. Därför fortsätter strejken.

"Om republikens institutioner föreslår er att återuppta diskussionerna, kommer ni att vara där?"
-Om republikens institutioner bjuder in oss till en dialog kommer vi. Vi kommer inte att lämna stolarna tomma. Vi är för en dialog, men vi är också för sanningen.

"Tror ni fortfarande på en dialog?"
-Vi tror, vi tror inte, i vilket fall som helst är vi redo att föra en dialog. Vi önskar att andra aktörer kan delta med oss för att den dialog som vi kan föra ska ha ett verkligt innehåll, för att vi ska kunna söka lösningar på de stora problem som vi har visat på i våra skrivelser inför strejken, det vill säga hur Guinea ska styras, att grundlagarna måste respekteras och att man måste respektera folkets vilja.

"När ni talar om andra aktörer, vilka menar ni då?"
-Politiska partier, det civila samhället. Det finns en massa god vilja på regional nivå. En delegation från CEDEAO väntas komma hit, eftersom Guinea har en strategisk position i den nedre västafrikanska regionen. En kris i Guinea i dag påverkar alla de omgivande länderna. Oavsett om vi vill det eller inte. Vi hoppas att alla som intresserar sig för situationen i Guinea ska bidra till att vi hittar lösningar som gör att vi kan få ett lyckligt slut på krisen, och lösningar som motsvarar det guineanska folkets önskemål.

Källa : Olivier Rogez, RFI, 23 Janvier 2007.

No comments: