Friday 16 February 2007

Dans och performance av hög klass

I onsdags gavs föreställningen On the Moove på Södra Teaterns stora scen. Traditionella rytmer och koreografi från Västafrika mötte i en spännande fusion modern dans och moderna beats, datoriserad ljuddesign, videotriggat dansackompanjemang och sång. Bland annat.

On the Moove är både en dansföreställning och ett musikperformance med sammanlagt nio artister på scen, där alla artister bidragit med sina personligheter och sina kunskaper. Föreställningen är producerad och regisserad av musikern Lisa Ladberg och musiken är också komponerad av henne. En debut som både överraskar och väcker nyfikenhet på vad som mer kan komma ut av projektet Nu Moove, som Lisa Ladberg kallar sitt undersökande och nyskapande sätt att närma sig den västafrikanska traditionen.

Föreställningen lyckades beröra på djupet med bitvis mycket starka inslag av dans, sång och instrumentalmusik som gav gestalt åt ett rikt spektrum av känslor: sorg, ensamhet, ilska, kärlek, hopp. Mäktiga digitaliserade ljudslingor la en ibland närmast filmmusikartad grund för artisterna att improvisera över och förstärkte uttrycket i dansarnas koreografi. Videotriggat ljud, en raffinerad teknisk lösning i form av en kamera som fångar upp dansarnas kroppsrörelser och omvandlar dem till musik, var ibland det enda ackompanjemanget.




Lisa Ladberg själv dominerade inte utan lät hellre de andra artisterna träda fram och ge av sig själva till publiken. Förutom dansarna, Vieux Sagna och Mia Annerwall Elb, gjorde särskilt artisten Modou Fall ett starkt intryck med sin improviserade kraftfulla sång på wolof om sorg efter älskade familjemedlemmar och över livets besvikelser. En sång som efter ett tag fick sällskap av Lisas egen röst och växte till en duett, där de båda rösterna hade helt olika uttryck och där de båda artisternas framförande kändes smärtsamt naket, över ett mäktigt och tajt sound levererat av musikerna i ensemblen - Anders Löfberg (kontrabas, cello, fiol och live-elektronik), Erik Nilsson (trumset och rörelse), Uno Helmersson (gitarrer och live-elektronik) och Anders Friberg (elektronik, video och klaviaturer). Också trummisen Momou Fall fick glänsa inför publiken i en lekfull dialog med sin egen trumma, där skinnets olika tonala möjligheter utforskades.

De nio artisterna fick stående ovationer av den stora publik som kommit till Södra Teatern för att se detta (för denna gång) enda framförande av föreställningen. Bara om intresse finns för att ge föreställningen på andra scener, framför allt då förslagsvis dansscener, kanske det kan bli en turné längre fram, förhoppningsvis redan i år. Närmast ska ensemblen resa till Senegal för att ge sin föreställning på minst en, kanske två festivaler för Västafrikansk musik.

Dansproducenter - missa inte On the Moove!

text: Merete Grut

No comments: