Wednesday 28 February 2007

Lansana Kouyaté ny premiärminister i Guinea, generalstrejken har upphört

Sedan i går har Guinea nu börjat återgå till arbete och normala gängor, efter att en ny premiärminister utsetts för landet och efter att måndagen ägnats åt landssorg över de som dött under oroligheterna de senaste månaderna. Stämningen på gatorna sägs vara triumferande - president Lansana Conté fick ge sig till slut, efter att parlamentet i fredags trotsat hans önskemål om en förlängning av undantagstillståndet.

Det är Lansana Kouyaté, född 1950 i Koba, Boffa - inte så känd men välutbildad och internationellt erfaren guineansk diplomat - som utsetts till posten som premiärminister. Han har fått godkänt av alla parter i den tidigare konflikten och tillträder sin tjänst i morgon torsdag den 1 mars. Redan i dag anlände Lansana Kouyaté till Guinea.

På webbsajten Aminata.com finns både en intervju med Kouyate och en beskrivning av hans tidigare arbete. Lansana Kouyaté har inte ägnat så stor del av sin karriär till att arbeta i den guineanska administrationen. I stället började han med att efter examen från universitetet i Conakry arbeta för USAID, för den afrikanska utvecklingsbanken (BAD) och för de internationella fonderna för agrikulturell utveckling (FIDA).

Därefter blev det diplomati, först med en post som ekonomisk rådgivare i Elfenbenskusten, därefter som ambassadör i Egypten, Sudan,Turkiet, Jordanien, Syrien och Libanon, med residens i Kairo från 1987. En post som han lämnade 1992 för att bli representant för Guinea i Förenta Nationerna i New York, där han snabbt blev vice ordförande för FN:s ekonomiska och sociala råd, samt senare Boutros Boutros Galis särskilde representant i Somalia från 1993 til 1994.

I Juni 1994 utsågs Lansana Kouyaté till assisterande generalsekreterare i FN:s säkerhetsråd med ansvar för att bevaka de politiska affärerna i Afrika, Västasien och Mellanöstern. En post som han lämnade 1997, då Guinea bad honom ta plats i det exkutiva sekretariataet för CEDEAO, den Västafrikanska ekonomiska unionen. Närmast innan han nu kallades till uppgiften att bli premiärminister i Guinea var Lansana Kouyaté representant för frankofonin, med placering i Elfenbenskusten. Han är gift och har tre barn.

I en intervju publicerad på Aminata.com, som i sin tur citerar Le Patriote, säger Kouyaté att det är med stor ödmjukhet men samtidigt också stor beslutsamhet som han accepterat att ta sig an det svåra arbetet eftersom han vet att Guinea behöver "changement" - förändring - för att ta sig ur krisen. Det nu blir hans uppgift att samtala med de olika parterna i den tidigare konflikten - presidenten, representanterna för det civila samhället, fackföreningarna - och sedan tillsätta en regering vars arbete kan bygga på samförstånd. Han påpekade också att det redan finns en överenskommelse kring vilka som ska vara den nye premiärministerns uppgifter och att han kommer att sätta sig noga in i de önskemål som har framförts där av parterna.

BBC:s rapportering om slutet på strejken
Intervju, Aminata.com
Presentation, Aminata.com
Följ utvecklingen också på Guinéenews

No comments: