Tuesday 13 February 2007

Guinea i ett järngrepp - se videor

Fri information, yttrandefrihet och pressfrihet är något som guineanerna nu kan glömma på obestämd framtid, om president Lansana Conté ostört får fortsätta sin kampanj för att stänga kanalerna till omvärlden. Moderna kommunikationsmedel som internet, telefoner, sms, video och radio har gjort att människor i andra länder fått upp ögonen för det som händer i Guinea. Men på order från presidenten ska alla media nu beläggas med munkavle, i samband med det undantagstillstånd och det utegångsförbund som utfärdades på måndagskvällen den 12 februari.

Redan i måndags stängde militären ett antal fria radiostationer i Guinea. Internetkaféerna är stängda. Mobiloperatörerna har också vid flera tillfällen beordrats att stänga av SMS-funktionerna i sina telefonnät för att hindra spridning av budskap om demonstrationer och manifestationer av olika slag. Enligt TT har militären i Guinea fått fria händer att avlyssna telefonsamtal, censurera massmedierna och gripa alla som misstänks hota statens säkerhet. Mötesförbud råder och gäller både offentliga och privata möten. Endast gudstjänster är undantagna från förbudet.

Den sajt på nätet som rapporterat flitigast och radikalast om händelserna i Guinea sedan generalstrejken inleddes, Aminata.com, kraschade på grund av ett allt för stort antal besökare under måndagen, kom upp igen i går, men verkar nu ha brutit ihop igen under trycket av informationssökande webbsurfare.

Nu sprider sig också oron
över vad som ska hända med de radikala motståndare till Lansana Conte som vågat höja sina röster i protest mot hans regim. Fackliga ledare, politiker i opposition, journalister och andra framstående eller kända personer i det civila samhället har redan tidigare hotats direkt av presidenten med att de ska bli fängslade och avrättade. Oron är också stor för att gamla motsättningar mellan de olika folkgrupperna - framför allt malinke, fula och soussou - ska underblåsas. I kombination med desperationen, fattigdomen och matbristen på grund av utegångsförbud och annan repression skulle ett inbördeskrig kunna bli resultatet.

Förutom de guineanska sajterna har också de stora nyhetsbyråerna rapportering som gör att man kan följa händelserna i landet. Dessutom har Youtube.com seglat upp som en kanal för information genom att videoupptagningar av olika händelser och protestmusik publiceras där. Sök på Guinea och se filmerna här nedan.

Vi rekommenderar besök på följande sajter för att uppdatera kunskaperna om läget: Africatime.comAminata.comGuineenews.orgKababachir.comAFPBBCtv5.frYoutube.com

Här en videoupptagning av hur en demonstration möts av skott från soldater i Conakry, publicerad den 11 februari:


Dedicerat till Guinea och de som marscherat i protest. Musikvideo, "Changement" med Insoumis Sigui. Varning för mycket starka och otäcka dokumentära bilder av våldets offer.

No comments: